Hamburger idealny

Hamburger czyli pieczeń po hambursku serwowana była już w XIX wieku. Pieczeń wkładało się pomiędzy dwie kromki chleba. Hamburgery były popularnym jedzeniem na statkach transatlantyckich, które rozpoczęły swoje rejsy w połowie XIX. Hamburger dość szybko się przyjął i już po kilku latach można znaleźć informacje o nim w gazetach. Zauważono, że jest to kanapka, która przygotowywana jest na miejscu. Oczywiście jak to w kapitalizmie, szybko znaleźli się śmiałkowie, którzy postanowili takie jedzenie opatentować. Warto wiedzieć, że oczywiście obecnie burgery Sierakowice serwowane są w bułce, to znajdziemy jeszcze miejsca, które serwują je w sposób tradycyjny, nie w bułce a chlebie.

 

Popularność jaką zyskała bułka z kotletem była ogromna, co za tym idzie coraz więcej firm chciało mieć ją w swojej ofercie, coraz więcej przedsiębiorstw produkowało hamburgery. To oczywiście musiało odbić się na jakości tego produktu. Zapewne każdy spotkał się z twierdzeniem, że w takim hamburgerze nie ma nic dobrego do jedzenia. Oczywiście taki odbiór hamburgerów nie był nikomu na rękę a co za tym idzie, niektóre firmy zaczęły myśleć nad tym jak poprawić jakość hamburgerów, tak żeby burgery Sierakowice znowu były pożądanym daniem. Jedną z pierwszych i bardzo ważnych zmian była zmiana w podejściu do produktu.

Właściciele restauracji White Castle stworzyli specjalny system, który wprowadzał standard produkcji burgerów. Instrukcja ta krok po kroku wyjaśniała pracownikowi jak ma powstawać hamburger, dzięki temu udało im się uzyskać powtarzalny produkt. Warto zauważyć, że szefowie White Castle już ponad sto lat temu wprowadzili pierwsze standardy higieniczne i bezpieczeństwa. Kolejnym milowym krokiem jest oczywiście znany na całym świecie MC Donalds. To tam znacznie poprawiono sposób przygotowywania, ale również rozwijano sposób podawania jedzenia do samochodu. To wszystko jeżeli chodzi o pasjonującą historię powstania jednej z najpopularniejszej bułki na świecie.